Krijg-overzicht-logo

Wat kan ik met een creditcard?

doorMeta Schonewille

Wat kan ik met een creditcard?

We gebruiken steeds minder contant geld. Betalen doen we met onze betaalpas, mobiel of creditcard. Als we geld lenen, betalen we dit terug met een Tikkie of betaalverzoek. Ga je binnenkort op vakantie, dan is het handig om te kijken wat de betaalmogelijkheden zijn in jouw vakantieland. Kun je overal makkelijk pinnen of is het handiger om een alternatief mee te nemen? Een creditcard is zo’n alternatief, maar wat kun je hiermee doen?

Wat is een creditcard?
Een creditcard is een kaart die je wereldwijd kunt gebruiken om betalingen te doen.  Je krijgt met je creditcard een tijdelijke lening, waar je geen extra rente over betaald. Eén keer per maand wordt het totale bedrag dat je betaald hebt met jouw creditcard afgeboekt van je betaalrekening. Je kunt met een creditcard dus aankopen doen, terwijl je salaris nog niet op je rekening staat.

Wat is het verschil met een betaalpas?
Bij een betaalpas wordt iedere betaling of geldopname direct van je rekening afgeboekt. Heb je geen saldo, dan kun je niets betalen of opnemen. Ga je naar het buitenland, informeer dan bij je bank wat de mogelijkheden zijn met de betaalpas. Soms moet je van te voren iets aanpassen, zodat je ermee in het buitenland kunt betalen of geld opnemen.

Kun je geld opnemen met je creditcard?
Een creditcard is vooral om betalingen mee te doen. Het is daarnaast mogelijk om met je creditcard en pincode geld op te nemen bij een geldautomaat. Hier betaal je bijna altijd extra kosten voor. In veel gevallen is geld opnemen met je betaalpas voordeliger. Het is verstandig om na te kijken wat voor jou het voordeligst is.

Hoe betaal je met een creditcard?
Betalen met je creditcard gaat tegenwoordig meestal met een pincode. Dit is trouwens niet dezelfde pincode als die van je betaalpas. Koop je online, dan betaal je meestal door invulling van het lange cardnummer en de vervaldatum die op je creditcard staan. Vaak vragen ze ook naar de code die op de achterkant van de card staat. Dit is om te checken of je de creditcard ook daadwerkelijk in je bezit hebt.

De meeste creditcards hebben een aankoopverzekering. Aankopen die je met je creditcard doet zijn verzekerd tegen verlies of beschadiging voor een bepaalde periode.

Veel creditcardhouders gebruiken de card om een hotel- of autoreservering te maken. Het hotel of autobedrijf reserveert dan alvast een bedrag van je bestedingslimiet. Dit kun je dus niet meer uitgeven. Na afloop zetten ze dan de reservering om in een daadwerkelijke afboeking van je creditcard of laten ze de reservering vervallen zonder afboeking van het bedrag.

Kun je onbeperkt geld uitgeven met een creditcard?
De instantie waar jij een creditcard aanvraagt, doet eerst een beoordeling. Gaan ze akkoord met de uitgifte van de creditcard, dan stellen ze ook direct de hoogte van deze tijdelijke lening vast. Deze tijdelijke lening noemen ze  het bestedingslimiet. Deze bestedingslimiet is het maximale bedrag dat je per maand kunt uitgeven met de creditcard.

Wat is gespreid betalen?
Maandelijks wordt het openstaande bedrag van je creditcard afgeboekt van je betaalrekening. Hierover betaal je geen extra rente. Sommige aanbieders van een creditcard bieden de mogelijkheid om het openstaande bedrag niet in één keer, maar in gedeelten (gespreid) terug te betalen.

De tijdelijke lening wordt dan een gewone lening. Elke maand betaal je een klein gedeelte van het openstaande bedrag terug. Over deze gewone lening betaal je wel extra rente.

Wat is Visa, Mastercard en American Express?
Visa, Mastercard en American Express zijn organisaties die een groot netwerk hebben voor betalingen met creditcards. Deze organisaties geven zelf geen creditcards uit, maar laten dit over aan banken en sommige bank onafhankelijke bedrijven. De meeste banken in Nederland verstrekken creditcards van Visa en Mastercard. Ga je op vakantie, kijk dan na wat voor logo er op jouw creditcard staat. Zie je ergens het logo van jouw kaart staan, dan kun je daar in ieder geval met je creditcard betalen.

Zijn alle creditcards hetzelfde?
Nee, niet elke creditcard is hetzelfde. Behalve verschil in uiterlijk, zit er ook verschil in de voorwaarden en prijs. Creditcards die duurder zijn, hebben vaak extra mogelijkheden.

Wil je een creditcard aanvragen, let dan op de volgende zaken:

Wat zijn de voorwaarden om de creditcard aan te vragen?
Hoeveel is de bestedingslimiet?
Hoe en wanneer moet je aflossen?
Zijn er extra kosten verbonden aan het betalen en geld opnemen?
Wat voor verzekering(en) zijn er aan de creditcard gekoppeld en wat zijn de voorwaarden hiervan?

Als je in een land waar ze geen euro’s hebben geld opneemt of betaalt, dan heb je ook nog te maken met wisselkoersen.

Waarom zou je een creditcard aanschaffen?
In het buitenland wordt niet overal een betaalpas geaccepteerd. Zelf vind ik het een fijn gevoel dat ik naast mijn betaalpas een alternatief achter de hand te heb. Mijn eigen creditcard gebruik ik meestal om online aankopen te doen. Deze zijn 180 dagen verzekerd tegen schade, verlies en diefstal. Een ander pluspunt is de extra service om mijn geld terug te vragen, als iets niet volgens planning is uitgevoerd.  Spread the word

Over de auteur

Meta Schonewille editor

Geef een reactie