Krijg-overzicht-logo

Pensioen, ach dat kan later nog wel

doorMeta Schonewille

Pensioen, ach dat kan later nog wel

Wanneer je jong bent, is pensioen nog geen onderwerp waar je mee bezig bent. Je bent misschien nog druk bezig met je studie, op zoek naar een baan, werken aan je carrière of eigen onderneming. Pensioen dat komt later wel een keer. Maar wanneer is het dan wel een goed moment om eens over je pensioen na te denken? Tegen de tijd dat het bijna zover is? Of vertrouw je erop dat jouw werkgever het goed voor jou regelt?

Een lastig onderwerp
Regelmatig hoor je in het nieuws iets over pensioen voorbij komen. Lees jij berichten die gaan over: dekkingsgraad pensioenfondsen, rekenrente, vernieuwing pensioenstelstel, financiële positie pensioenfondsen? Ik kan me voorstellen dat je deze lastige materie overslaat. De leeftijd waarop je met pensioen kunt gaan ligt waarschijnlijk nog ver weg, maar toch kan het handig zijn om te kijken hoe jij ervoor staat. Ongemerkt is het straks een keer zover en kom je tot de ontdekking dat jouw opgebouwde pensioen wel erg laag is.

Waaruit bestaat een pensioen
Het pensioenstelsel in Nederland bestaat uit drie pijlers. De eerste pijler is de overheid. Iedere Nederlander krijgt een basispensioen dat geregeld is in de Algemene Ouderdomswet (AOW). De tweede pijler is pensioen wat je opbouwt via een werkgever. De derde pijler is pensioen dat je zelf opbouwt.

Wanneer ontvang ik AOW?
De laatste jaren hebben er nogal wat wijzigen plaatsgevonden met betrekking tot de AOW-leeftijd. Inmiddels is de AOW leeftijd tot 2025 bekend. Na deze datum hangt de AOW-leeftijd af van de levensverwachting. Wil je weten wat jouw geschatte AOW-leeftijd is? Op de site van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kun je dit met behulp van jouw geboortedatum uitrekenen. Ben je benieuwd wat jouw pensioendatum is? Klik dan op deze link van SVB.

Hoe kom ik achter mijn opgebouwde pensioen?
Als je meerdere werkgevers hebt gehad kan ik mij voorstellen dat je het overzicht kwijt bent. Hoeveel pensioen heb je opgebouwd en bij welke werkgever? Om hierachter te komen is er de site mijnpensioenoverzicht.nl. Met behulp van je DigiD kun je na inloggen zien hoeveel AOW en pensioen je inmiddels hebt opgebouwd. Verder staat er een datum genoemd wanneer jouw opgebouwde pensioen wordt uitbetaald en een schatting hoe hoog het pensioenbedrag rond deze einddatum gaat worden. Ook kun je zien wat jouw nabestaanden krijgen als jij overlijdt. Heb je zelf een aanvullend pensioen geregeld? Dat zie je niet op deze site.

Is jouw pensioen straks voldoende?
Valt je opgebouwde pensioen je mee of is het behoorlijk minder dan je huidige inkomen? Kun je met jouw opgebouwde pensioen nog steeds de dingen doen die je in de planning hebt? Moet je zaken aanpassen of kun je nog maatregelen treffen om jouw pensioeninkomen aan te vullen? Denk je erover om zelf extra pensioen op te bouwen? Via deze link kom je op de site van Nibud en kun je meer informatie over dit onderwerp vinden.

Wat moet ik doen?
Je kunt na het lezen van deze blog nog steeds denken, “pensioen dat komt later wel een keer”. Maar waarom probeer je het niet een keer? Log eens in op de site van mijnpensioenoverzicht.  Kijk wat er over jou geregistreerd staat. Zelf doe ik het minimaal één keer per jaar. Zo voorkom je dat je voor een verrassing komt te staan wanneer je straks met pensioen gaat.  

Spread the word

Over de auteur

Meta Schonewille editor

Geef een reactie