Krijg-overzicht-logo

Moet ik een verzekering afsluiten voor vakantie?

doorMeta Schonewille

Moet ik een verzekering afsluiten voor vakantie?

Wat is het toch leuk, de voorpret van vakantie. Waar gaan we dit jaar heen? Wie gaan er allemaal mee? We kunnen niet wachten tot het zover is en we eindelijk op reis kunnen. Onlangs heb ik zelf eindelijk de knoop doorgehakt en onze zomervakantie geboekt. Aan het eind van de boeking krijg je altijd de vraag of je nog een reis- en/of annuleringsverzekering wil afsluiten. Zelf heb ik een doorlopende reisverzekering, maar mijn medereisgenoten niet. Een goed moment om eens op onderzoek uit te gaan.

Wat is een reisverzekering?
Een reisverzekering is een verzekering die schade dekt bij reizen voor ontspanning in je vrije tijd met als dekkingsgebied Europa. Ga je verder weg, dan kun je het dekkingsgebied aanpassen naar werelddekking. Een reisverzekering is vaak een aanvulling op je bestaande verzekeringen, zoals de zorgverzekering, autoverzekering en inboedelverzekering. Ga je voor je werk of studie op reis, informeer dan bij je verzekeringsmaatschappij of dit onder de dekking van jouw reisverzekering valt.

Waaruit bestaat de dekking van een reisverzekering?
Een reisverzekering biedt meestal een basisdekking die je kunt uitbreiden. Wat er precies onder deze basisdekking valt, verschilt per verzekeraar. Bekende basisdekkingen zijn: hulpverlening, bagage, vervangend vervoer en ongevallen. Daarnaast kun je aanvullende dekkingen afsluiten zoals winter- en onderwatersport, geld, medische kosten, automobilistenhulp, rechtsbijstand en annuleringsverzekering.

Wat is een annuleringsverzekering?
Een annuleringsverzekering is een verzekering die dekking biedt als je door omstandigheden niet meer op reis kan gaan of voortijdig je reis moet afbreken. Zoek voor het afsluiten altijd goed uit wat er precies onder de dekking van de annuleringsverzekering valt en binnen hoeveel dagen na het boeken van je reis, je deze annuleringsverzekering moet afsluiten. 

Wat is het verschil tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering?
Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor de periode van één vakantie. De verzekering begint op de ingangsdatum, de dag dat je op reis gaat, en eindigt op de afgesproken einddatum of het moment dat je (eerder) thuiskomt.  Een doorlopende reisverzekering is het hele jaar geldig. Bij elke reis die je maakt is er automatisch een dekking. Een doorlopende reisverzekering wordt ook automatisch verlengd. Vergeet dus niet om deze op te zeggen als je er geen gebruik meer van maakt. 

Wie is verzekerd?
In de polis kun je lezen wie er precies verzekerd is. Dit noemen ze op de polis “verzekerden”. Het is altijd handig om voor vakantie dit nog even te checken. Vergeet niet bij gezinsuitbreiding, scheiding of overlijden partner dit door te geven aan jouw verzekeringsmaatschappij.

Welke verzekering kan ik het beste afsluiten?
Welke verzekering het best bij je past, verschilt voor iedereen. Zoek daarom eerst uit waarvoor je met jouw bestaande verzekeringspolissen al dekking hebt. Neem je zaken mee op vakantie die je via een creditcard hebt aangekocht? Vaak zijn creditcard aankopen al voor een bepaalde periode verzekerd. Lees meer over een creditcard in mijn blog Wat kan ik met een Creditcard . Bij het uitzoeken van een verzekering is het altijd handig om  verschillende verzekeringen te vergelijken. Zoek een verzekering uit die het beste past bij jouw persoonlijke situatie en kijk niet alleen naar de laagste prijs.

Wat hebben wij geregeld?
Wij gaan op reis voor een periode van 12 dagen. Ik heb eerst voor mijn medereisgenoten de prijzen en voorwaarden vergeleken van een kortlopende reis- en annuleringsverzekering. Voor de zekerheid heb ik ook nog even mijn eigen doorlopende reis- en annuleringsverzekering nagekeken. Deze had een betere dekking en was goedkoper dan de uitgezochte kortlopende reis- en annuleringsverzekering. Uiteindelijk is onze keuze gevallen op een doorlopende reisverzekering. Deze is afgesloten bij een maatschappij waarbij wij al meerdere verzekeringen hebben lopen, waardoor we extra pakketkorting krijgen. 

De kleine lettertjes
Let bij het afsluiten van een verzekering altijd goed op de kleine lettertjes in de polisvoorwaarden. Kijk goed na wat er wel en niet verzekerd is. Kom je er niet uit, informeer dan bij de verzekeringsmaatschappij. Het zou jammer zijn als je gebruik moet maken van de afgesloten reis- en/of annuleringsverzekering en jouw voorval valt net niet onder de dekking.

Ga jij ook binnenkort op vakantie? Alvast heel veel plezier!

Deze blog geeft geen advies, alleen informatie.

Spread the word

Over de auteur

Meta Schonewille editor

Geef een reactie