Krijg-overzicht-logo

Hoelang blijf je in leven na je dood?

doorMeta Schonewille

Hoelang blijf je in leven na je dood?

Denk jij wel eens na over het moment dat er een einde komt aan jouw leven? Laat jij jouw nabestaanden goed verzorgd achter. Heb je alles geregeld zoals jouw uitvaart en wie jouw dierbare spullen krijgt. Of moeten jouw nabestaanden dit allemaal nog regelen? Vaak denken we bij overlijden aan onze uitvaart en spullen die we bezitten. Maar heb je wel eens nagedacht over jouw online nalatenschap?

Ons online leven
Tegenwoordig speelt ons leven zich steeds meer online af. Zelf heb ik inmiddels meerdere e-mail adressen, diverse social media accounts en bewaar ik foto’s online. Ik heb codes om mijn bankzaken te regelen, een DigiD om in te loggen bij de overheid en heel veel codes van diverse bedrijven om mijn zaken online te regelen. Heb jij er wel eens over nagedacht hoeveel inlogcodes en wachtwoorden je hebt?

Hoe heb jij het nu geregeld?
Weet jij al je inlogcodes en wachtwoorden nog? Gebruik je overal dezelfde inlogcode voor of heb je voor alle sites verschillende wachtwoorden. Er bestaan online wachtwoordenmanagers die je kunt gebruiken om je wachtwoorden te bewaren. Je kunt ook zelf een lijst maken met hierop al jouw  wachtwoorden. Tegenwoordig zijn onze computers zo ingesteld dat je het wachtwoord automatisch kunt opslaan. De volgende keer dat je inlogt, staat je wachtwoord dan al vooraf ingevuld. Er wordt geadviseerd om voorzichtig om te gaan met je wachtwoorden. Je moet er toch niet aan denken dat al jouw wachtwoorden in verkeerde handen vallen.

Ons online leven na onze dood
Voor ons is het al een hele klus om al onze wachtwoorden bij te houden. Hoe zou het voor jouw nabestaanden zijn, als jij komt te overlijden. Weten ze de codes om jouw smartphone, tablet, laptop en andere digitale apparatuur te openen? Of gaat het een zoekklus worden. Je kunt wel denken “Ach wat maakt dat allemaal uit” maar ons online leven eindigt niet vanzelf zoals ons offline leven. Denk maar eens aan Facebook, LinkedIn en Instagram. Deze blijven allemaal bestaan als jouw nabestaanden geen actie ondernemen. Het kan tot pijnlijke situaties leiden, zoals verjaardag felicitaties of vriendschapsverzoeken.

Wat kun je alvast regelen?
Denk er alvast over na of je online verder wilt leven. Wil je graag dat jouw profielen verwijderd worden of zou je graag je eigen herdenkingspagina hebben. Je kunt ook besluiten dat jouw nabestaanden zelf mogen beslissen wat er met jouw profiel gebeurt. Het kan in ieder geval handig zijn om een testament achter te laten met hierin de toegangscodes van je smartphone, tablet, laptop en computer. Op dit apparaat kun je dan een lijst plaatsen met alle informatie en jouw wensen. Je kunt ook iemand aanwijzen bij de notaris die dit allemaal voor jouw moet regelen. Heb je informatie waarvan je liever niet wil dat een nabestaande dit weet? Verwijder dit dan.

Herdenkingspagina
Voor nabestaanden kan het een hele stap zijn om een social media account van een overledene te verwijderen. Het kan prettig zijn om nog eens te kijken naar alle foto’s en berichtjes die de overledene heeft gedeeld. Op Facebook en Instagram hebben nabestaanden de mogelijkheid om de pagina van een overledene te veranderen in een herdenkingspagina.

Hoe kunnen mijn nabestaanden dit regelen?
Weten jouw nabestaanden op welke sociale media jij actief was? Heb je foto’s en documenten in de cloud staan. Zijn er nog accounts waar een tegoed op staat of voor betaald moet worden. Het kan voor jouw nabestaanden een hele klus worden om al jouw accounts te verwijderen. Met behulp van inlogcodes is het vaak makkelijker om een account te wijzigen of te verwijderen. Een wachtwoord is in verband met privacy en veiligheidseisen niet noodzakelijk. Een gebruikersnaam of emailadres en bewijsstuk dat jij bent overleden is vaak al voldoende voor het verwijderen of aanpassen van jouw profiel.

Weet jij al of je wil blijven leven na je dood
Heb jij na het lezen van deze blog al enig idee wat jij zou willen? Het is in ieder geval goed om erover na te denken en eventueel met je nabestaanden hierover een gesprek aan te gaan. Zorg dat ze weten wat jouw wensen zijn of waar ze eventueel alle informatie hierover kunnen vinden. Er zijn voldoende mogelijkheden en bedrijven die je hierbij kunnen helpen om dit vooraf te regelen.

Spread the word

Over de auteur

Meta Schonewille editor

Geef een reactie