Krijg-overzicht-logo

Help, mijn kledingkast puilt uit!

doorMeta Schonewille

Help, mijn kledingkast puilt uit!

Ik heb het idee dat de jaargetijden bijna wekelijks wisselen. De ene week is het lekker warm met veel zon, de andere week regent het en is het koud. Mijn kledingkast hangt op dit moment vol met zomer- en winterkleding. Aan de ene kant erg handig, want zo kun je snel wisselen als het weer verandert. Aan de andere kant raak je snel het overzicht kwijt in een overvolle kledingkast. Kleding die je niet leuk meer vindt, kleding die niet meer past, nieuwe kleding: alles hangt en ligt door elkaar in je kast. Hoe krijg je de kledingkast weer netjes? Wat doe je met je oude kleding?  Laat je het in je kast hangen of kan het weg?

Word je kledingkast te vol, dan is het tijd voor actie!  Hieronder vind je tips hoe je dit kunt aanpakken:

Tip 1 – Tijd inplannen
Reserveer tijd in je agenda voor het opruimen en uitzoeken van je kleding. Ga op dit tijdstip ook daadwerkelijk bezig en zorg dat je ongestoord aan het werk kunt.

Tip 2 – Denk na wat je straks met je kleding gaat doen
Wat ga je met overtollige kleding doen? Weggeven aan familie, kennissen, vrienden, de kledingbank of de kringloop? Verkopen? Weggooien? Zorg ervoor dat je straks na het opruimen niet overal zakken en dozen met overtollige kleding in je huis hebt staan.

Tip 3 – Eindelijk aan de slag
Het is zover, je gaat aan de slag. Haal je alles uit de kast? De kans is dan aanwezig dat je snel het overzicht kwijt raakt. Bepaal van te voren hoeveel tijd je hebt. Begin vervolgens door eerst één plank leeg te halen en dit uit te zoeken. Is de tijd op na deze plank? Begin dan weer bij tip 1.

Tip 4 – Stel jezelf de volgende vragen
Bij het opruimen zijn er vragen die je bij elk kledingstuk aan jezelf kunt stellen. ‘Ga ik dit nog weer dragen?’ ‘Als ik dit niet ga dragen, kan het dan weg?’ ‘Twijfel ik nog over dit kledingstuk?’ Maak drie stapels: een ‘blijven’ stapel, een ‘weg’ stapel en een ‘twijfel’ stapel. Verdeel je kledingstukken over deze drie stapels.

Tip 5 – De stapel met de meeste problemen
De ‘twijfel’ stapel levert je waarschijnlijk de meeste problemen op. Stel jezelf bij elk kledingstuk de volgende vragen: ‘Heb ik dit het afgelopen jaar gedragen?’ ’Ga ik dit volgend jaar dragen?’ ‘Past het nog?’ ‘Voel ik mij hier lekker in?’ Als je deze vragen met ‘nee’ kunt beantwoorden, dan kan het op de ‘weg’ stapel.

Tip 6 – Kun je er nog geen afstand van doen?
Blijf je twijfelen? Kun je deze keer nog geen afstand van een kledingstuk doen? Hang of leg het dan op een aparte plek in je kast. De volgende keer dat je weer bezig gaat, begin je met deze stapel. Stel jezelf weer dezelfde vragen. Zorg dat je niet altijd blijft twijfelen! Neem de volgende keer een besluit: of je gaat het kledingstuk weer dragen of het gaat weg.

Tip 7 – Kleding met herinneringen
Het meest lastige zijn kledingstukken met herinneringen. Een voorbeeld hiervan is kleding van een overleden dierbare. Onlangs las ik een leuk artikel, waar ze van deze kledingstukken een herinneringsdeken of kussen maakten. Misschien is dit een leuk alternatief. Zo heb je wel iets blijvend tastbaars van je overleden dierbare, maar krijg je zelf weer kastruimte.

Tip 8 – De laatste loodjes
Leg de ‘blijven’ stapel terug in je kast op de juiste plek. De ‘weg’ stapel zet je klaar in dozen/zakken zodat je deze straks weg kunt brengen naar de juiste locatie (zie tip 2).

 

Heb je nog leuke tips voor het opruimen van je kledingkast? Laat het weten!

Spread the word

Over de auteur

Meta Schonewille editor

Geef een reactie