Krijg-overzicht-logo

Geld opnemen en betalen in het buitenland

doorMeta Schonewille

Geld opnemen en betalen in het buitenland

Voordat ik op vakantie ga, check ik hoe ik kan betalen in het buitenland. Kan ik gewoon pinnen en geld opnemen met mijn betaalpas, net zoals in Nederland? Tijdens mijn laatste vakantie in het buitenland vielen mij een aantal zaken op. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

Contant geld

De afgelopen jaren zijn we in Nederland steeds meer met onze pin gaan betalen (bron). We maken steeds minder gebruik van contant geld. In Nederland zijn we het zo gewend om te pinnen, dat je er vanuit gaat dat het overal zo werkt. Ik wilde betalen in het buitenland met mijn pinpas maar ik kon bij het restaurant alleen contant afrekenen. Er was geen pinapparaat aanwezig. Bij een reisje buiten Nederland neem ik altijd een bedrag in contanten mee, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan.

Betaalpas

Veel banken hebben hun betaalpas zo ingesteld dat je de betaalpas standaard alleen in Europa kunt gebruiken. Ga je naar een land dat niet onder deze Europadekking valt, dan moet je zelf actie ondernemen. De instelling van je betaalpas moet worden aangepast van Europa naar werelddekking als je wil betalen in het buitenland met je pinpas. In sommige landen is het helemaal niet mogelijk om gebruik te maken van je betaalpas. Check voor je vakantie of je actie moet ondernemen. Vaak kun je in het buitenland ook maar een bepaald maximum bedrag opnemen. Als je toch bezig bent, is het handig om dit gelijk te checken.

Geldautomaat

Tijdens mijn vakantie in Europa werd ik door een hostess gewezen op de extra kosten die sommige geldautomaten berekenen voor het opnemen van contant geld. Veel geldautomaten (ATM) zijn van private ondernemingen. Deze ondernemingen berekenen kosten voor het gebruik van hun automaat. De hoogte van deze kosten kan verschillen. Banken berekenen deze kosten meestal niet. Check voor jouw opname of er voor het gebruik van de geldautomaat kosten in rekening worden gebracht. Deze kosten krijg je in beeld voordat je de geldopname gaat doen. Voor een opname bij zo’n geldautomaat  moet je hier expliciet toestemming voor geven. Geef je geen toestemming dan lukt het niet om geld op te nemen. Let bij een geldopname dus goed op of er extra kosten in rekening worden gebracht en hoe hoog deze zijn. Dit kan per geldautomaat verschillen.  

Wisselkoers

In veel landen in Europa kun je inmiddels met de euro betalen. Dit is erg handig, omdat je dan niet hoeft om te rekenen als je iets moet betalen. Ga je naar een land waar de euro niet de standaard munt is en je doet een opname of betaling, dan worden de euro’s omgerekend tegen een bepaalde koers. Dit noemen ze de wisselkoers. Vaak wordt deze dagelijks vastgesteld. Je kunt vaak kiezen of jouw eigen bank de wisselkoers moet berekenen of de bank waarbij je geld opneemt.  Wil je weten welke koers wordt gebruikt? Neem dan contact op met je bank voor meer informatie.

Creditcard

Als je in het buitenland bent en je kunt met je betaalpas geen geld opnemen, is het handig om een alternatief betalingsmiddel achter de hand te hebben. Je kunt hierbij aan contant geld denken, maar de creditcard is ook een goed alternatief. Met een creditcard kun je wereldwijd betalen en geld opnemen. Vaak gebruik je in het buitenland je creditcard met een pincode. Weet je deze nog? Opvragen van een nieuwe pincode duurt soms een aantal dagen. Houd hier rekening mee. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een creditcard? Lees mijn blog “Wat kan ik met een creditcard

En dan gaat het toch nog mis

Je hebt aan alles gedacht, alles uitgezocht en gaat goed voorbereid op reis. Aangekomen in het buitenland ontdek je echter dat niet alles goed is overgekomen… Je betaalpas is verloren (of gestolen). Dit is erg vervelend en erg onhandig. Wat moet je doen in zo’n situatie? Zoek dit vooraf uit. Zorg dat je direct contact kunt opnemen met je bank om je pas te blokkeren.

Een handige checklist voor vertrek

– Wat zijn je mogelijkheden om te betalen in het buitenland?
– Is jouw betaalpas of creditcard nog geldig?
– Weet je de pincode van je betaalpas of creditcard nog?
– Moet de dekking van de betaalpas nog gewijzigd worden?
– Hoeveel contant geld neem ik mee?
– Als mijn betaalpas niet werkt, wat voor alternatief heb ik dan?

Zorg dat je op tijd actie onderneemt. Moet je een nieuwe pas of pincode hebben? Meestal duurt het een aantal dagen voordat je deze in je bezit hebt.

Wat zijn jouw ervaringen?

Zelf neem ik naast een betaalpas altijd een creditcard en een bepaald bedrag contant mee. De eerste dagen kan ik het dan redden zonder op zoek te moeten naar een geldautomaat. Ik check meestal even wat de mogelijkheden zijn in het vakantieland. Wat zijn jouw ervaringen? Heb jij wel eens betaald voor een opname of zonder geld gezeten?

Spread the word

Over de auteur

Meta Schonewille editor

Geef een reactie