Krijg-overzicht-logo

Geef je weleens een gratis cadeautje?

doorMeta Schonewille

Geef je weleens een gratis cadeautje?

Aan wie ga jij een gratis cadeautje geven? Je kunt dit cadeautje iedere dag geven aan iedereen. Als je het goed doet, wordt de ontvanger van dit cadeautje vast erg blij. Voor jezelf kan het even wennen zijn om dit te geven. Heb jij al enig idee wat dit gratis cadeautje is? Ze noemen het ook wel een complimentje.

 “De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”
De Amerikaanse psycholoog William James (1842-1910) vertelde ons al dat de mens de behoefte heeft om gewaardeerd te worden. Nu, bijna een eeuw later, geldt dit nog steeds. Wat voelen we ons toch fijn als we waardering krijgen. Het is een basisbehoefte. Een compliment stimuleert ons en geeft ons meer energie en motivatie. Waarom geven we dan toch zo weinig complimenten?

Waarom geven we niet vaker een compliment?
Nederlanders zijn gewend om overal kritiek op te hebben. Tegenwoordig noemen we het feedback geven. Feedback kan positief zijn, maar ook negatief. Je kunt vast wel iets bedenken wat een ander niet goed doet. Positieve feedback geven is vaak lastiger, omdat je moet gaan nadenken. Waarom waardeer ik die ander?

Hoe geef je een compliment
Ik kan me voorstellen dat het best wel lastig kan zijn om een compliment te geven. Begin bij het geven van een compliment altijd vanuit jezelf. Zorg dat het compliment concreet en oprecht is. Het moet passen bij jou als gever en bij degene die het compliment ontvangt. Overdrijf het compliment niet, want dat werkt niet. Een voorbeeld van een compliment kan zijn: Ik wil je graag laten weten hoe bijzonder ik jou vind omdat je altijd voor mij klaar staat op de momenten dat ik jouw nodig heb.

Hoe ontvang je een compliment?
Het ontvangen van een compliment is heel gemakkelijk.Ga je niet verontschuldigen, dit is helemaal nergens voor nodig. Hiermee haal je zelfs het compliment van een ander onderuit. Zeg gewoon oprecht “dankjewel”.

Waarom is er een Nationale Complimentendag?
Op vrijdag 1 maart is het Nationale Complimentendag. Op complimentendag draait het niet om dure cadeaus. Op deze dag gaat het maar om twee zaken: oprechte persoonlijke aandacht en uitgesproken waardering. Zou het niet fijn zijn om vaker oprecht gemeende, uitgesproken waardering te krijgen? Waarom geven we dan niet vaker een compliment? Misschien omdat we bang zijn voor de reactie die we krijgen? Laten we er dan gewoon allemaal eens een paar uitdelen.

Wat ga jij doen?
Doe jij ook mee?  Neem eens een momentje voor een complimentje zodat we allemaal vaker een super dag krijgen. Wil je meer weten, kijk dan eens op http://www.nationalecomplimentendag.nl/ 

Ik wil je in ieder geval laten weten dat ik het fijn vind dat je tijd hebt genomen om mijn blog te lezen.

Spread the word

Over de auteur

Meta Schonewille editor

Geef een reactie