Krijg-overzicht-logo

Denk groot word rijk – Napoleon Hill

doorMeta Schonewille

Denk groot word rijk – Napoleon Hill

Soms komt er een boek voorbij dat je erg aanspreekt. Het boek “Denk groot word rijk”, geschreven door Napoleon Hill, is zo’n boek voor mij. Dit boek gaat over persoonlijke ontwikkeling en succes. Stap voor stap beschrijft dit boek de principes die je moet volgen voor een rijk en succesvol leven.

Het ontstaan van dit boek
De Amerikaanse staalmagnaat Andrew Carnegie (1835-1919) was één van de rijkste mensen van de wereld. Hij was ervan overtuigd dat zijn rijkdom het gevolg was van een formule, een bepaalde denkwijze met bijbehorende principes. Andrew Carnegie had als wens om deze formule te delen met andere mensen.

Napoleon Hill
In 1908 ontmoet Andrew Carnegie de journalist Napoleon Hill en doet hem een voorstel. Hij vraagt de journalist om bij de rijkste mensen van de wereld deze formule te onderzoeken en wereldwijd te verspreiden. Napoleon Hill neemt het voorstel aan en doet maar liefst twintig jaar over zijn onderzoek. Over zijn onderzoek schrijft hij het boek “Think and Grow Rich”. Dit boek, waarin de formule wordt uitgelegd om rijk te worden, verschijnt voor het eerst in 1937. In Nederland wordt het boek uitgegeven met de titel “Denk groot word rijk. Nu, ruim 80 jaar na de eerste uitgave van het boek, is de inhoud nog steeds actueel.

Waar gaat het boek over?
Het boek “Denk groot word rijk” gaat over de kracht van gedachten en jezelf rijk denken. De formule hiervoor wordt aan de hand van dertien principes beschreven. In elk hoofdstuk van het boek kun je minstens één principe ontdekken. Tijdens het lezen ontdek je het geheim om rijk te worden vanzelf, als je er klaar voor bent. Uit het onderzoek blijkt dat als je de formule zelf ontdekt, het veel krachtiger en effectiever werkt waardoor je succes aantrekt. De start van elk succes begint met een goed idee dat ontstaat in onze verbeeldingskracht.

Wat is nu de formule?
Het klinkt heel makkelijk: “Doe wat je echt leuk vindt en wijdt er de rest van je leven aan”. Maar wat vind je echt leuk? Ben je bereid om daar alles voor over te hebben? Zet jij jouw toekomst daarvoor op het spel? Er is een overeenkomst tussen alle succesvolle mensen. Ze hebben een grenzeloos verlangen, een passie, een doorzettingsvermogen en een vurig verlangen om het exacte doel dat ze voor ogen hebben te bereiken.

Wanneer komt mijn succes?
Ook succesvolle mensen komen onderweg tegenslagen, tijdelijke mislukkingen, valkuilen en hindernissen tegen. Ze gaan door, ook al is het soms erg moeilijk. Tijdens een tegenslag leren ze hun andere “ik” kennen. Soms komt het succes in een andere vorm dan verwacht. Succesvolle mensen geven aan dat hun succes vaak maar één stapje verder lag, dan het punt van tegenslag. Pas als je er echt klaar voor bent, komt het succes tevoorschijn. De reden dat veel mensen geen succes hebben komt doordat ze opgeven bij tegenslag.

Moet ik hard werken om rijk te worden?
Dit boek geeft aan dat rijkdom niet gebaseerd is op hopen, wensen of veel en hard werken. Om succesvol te zijn, heb je verbeeldingskracht nodig. Alles begint met een droom, een brandend verlangen, een wens, een geloof in jezelf en doelgerichte plannen. Niet bang zijn voor het onbekende, want onze veranderende wereld vraagt om nieuwe ideeën. Niet denken dat iets onmogelijk is, maar jezelf openstellen voor andere meningen en overtuigingen. Het draait erom dat jouw onderbewustzijn de juiste mindset krijgt.

Wat moet ik doen bij tegenslag?
Als je eerste plan niet lukt, maak dan een ander plan. Lukt dit ook niet, verzin dan weer een ander plan. Een tegenslag betekent dat er iets nog niet klopt aan je plan. Dit hoeft nog geen definitief einde van je plan te betekenen. Opgeven is erg gemakkelijk, maar een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op! Dus maak een nieuw plan en ga verder. Mensen die niet slagen hebben wel één gemeenschappelijke overeenkomst. Ze hebben goede redenen om hun gebrek aan succes te verklaren. Deze verklaring begint meestal met: “Ja, maar als …” Vergeet niet dat je door het bedenken van een excuus jezelf voor de gek houdt om je zwakte te verbergen.

Wat zijn oorzaken dat het mislukt?
In dit boek worden naast de dertien principes om succes te krijgen, ook dertig oorzaken van mislukkingen genoemd. Een paar voorbeelden van mislukkingen zijn: uitstellen, geen besluit kunnen nemen, gebrek aan doorzettingsvermogen, overdreven voorzichtig zijn en angsten.

Wat doe jij?
Wanneer iets mislukt, ga dan voor jezelf na wat jou belemmert. Vertrouw op jezelf en laat je niet beïnvloeden door anderen. Neem je eigen beslissingen. Jouw onderbewustzijn vult zich elke dag met allerlei invloeden van buitenaf. Zonder dat je het doorhebt komen negatieve emoties in je gedachten terecht. Probeer je hiervoor af te sluiten en zorg dat jouw onderbewustzijn zich vult met positieve emoties gecombineerd met een brandend verlangen. Het enige waar jij onbeperkt zeggenschap over hebt, zijn jouw eigen gedachten. Bestuur jij je eigen mind of bestuurt jouw mind jou?

Ben jij na het lezen van deze blog ook nieuwsgierig geworden naar dit boek?

Via onderstaande affiliate link kom je direct uit bij Management boek. Als je via deze affiliate link het boek besteld, betaal je niets extra’s, maar ontvang ik wel een commissie. Je kunt erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf voor 100% achtersta.

Paperback “Denk groot word rijk” (Nederlands)

Gebonden versie “Think and grow rich” ( Nederlands)

Spread the word

Over de auteur

Meta Schonewille editor

Geef een reactie